Když se nedaří prorazit zátku v odpadovém potrubí


Také se vám někdy stalo, že jste přišli domů z práce, notně unavení, a těšili jste se, až si konečně odpočinete, ale namísto toho vás vaše paní nasměrovala na toaletu, abyste se pokusil prorazit zátku v odpadovém potrubí? Ucpaný záchod je poměrně častou závadou v domácnostech a instalatéři se s tím potýkají v rámci havarijního servisu. Instalatér nonstop pak zasahuje třeba i v neděli večer, a že je toto havarijní situace, a že bychom neměli s jejím řešením otálet, prokazují i následující fakta:

záchod v bytě

Bakterie – jestliže ponecháte několik hodin spláchnutý záchod s rozpuštěnými výkaly, které se vrství až k hornímu okraji keramické mísy, bude se odtud do ovzduší šířit množství bakterií. Můžete to zmírnit odsavačem par zapojeným do vzduchotechniky ve stoupačce, ale i tak se tomu zcela nelze ubránit. Čím dříve se havárie odstraní, tím menší pravděpodobnost vdechování bakterií a kontaminace jejich některými nebezpečnými kmeny.

toaletní papír

Zápach – citliví lidé mohou reagovat na zápach z ucpaného záchodu nutkáním na zvracení a zvracením, a když je právě ucpaný záchod a není kam zvracet, maximálně do plastového kbelíku, a ten nemůžete jednoduše vylít do záchodu, protože je ucpaný, je to začarovaný kruh, v němž se stupňuje i zápach zvratků. Z této prekérní situace je jediný únik – co nejrychleji povolat na řešení závady instalatéry a zdržovat se mimo obytné prostory.

Kanalizace – přivolaní instalatéři mohou zjistit, že závada se týká nejen odpadového potrubí, ale i domovní kanalizace. Ta může být prorostlá kořeny keřů a stromů, které tu vytvoří dokonalou záchytnou síť pro objemnější nečistoty, a po určité době se tu vytvoří nepropustná zátka. Tu pak musí prorazit speciální mechanismy, například čisticí tlaková tryska připojená k mobilní cisterně s vodou, anebo frézovací hlavice, která si poradí i s kameny, bahnem a mohutným kořenovým balem.